EVENEMENTEN

 

Om de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van Pierre de la Rue te herdenken organiseert de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk samen met het Festival van Vlaanderen Kortrijk op vrijdag 20 april 2018 een uitvoering door het ensemble Cappella Pratensis van zijn Requiem in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk. Voorafgaand aan dit concert wordt er door het Post-Universitair Centrum KULeuven Kulak op dinsdag 17 april 2018 een lezing door prof. dr. David Burn gegeven over Pierre de la Rue en de muziek aan het Habsburg-Bourgondische hof.

Pierre de la Rue en de muziek
aan het Habsburg-Bourgondische hof
prof. dr. DAVID BURN (KULEUVEN)
Organisatie : Post-Universitair Centrum KULeuven Kulak
 
Dinsdag 17 april 2018

Tussen de jaren 1490 en zijn dood was Pierre de la Rue de leidende componist aan het prestigieuze Habsburg-Bourgondische Hof in de Lage Landen. Zijn omvangrijke oeuvre is bewaard in handschriften uit overal in Europa, en bevat een aantal opmerkelijke bijzonderheden, waaronder een van de aller vroegste polyfone Requiemzettingen.

In deze lezing situeert prof. dr. David Burn de werken van Pierre de la Rue enerzijds in de context van het hof waarin ze tot stand kwamen, en anderzijds in de context van bredere laat

15e en vroeg 16e eeuwse muziektradities. Op die manier wordt de bijzonder bijdrage van

Pierre de la Rue aan het muziekleven van zijn tijd toegelicht.

Prof. dr. David Burn is hoogleraar oude muziek aan KU Leuven. Hij rondde in 2002 zijn doctoraat over Heinrich Isaac af aan Oxford University en is nog steeds gepassioneerd door muziek van de 15e en 16e eeuw.

Praktisch

Datum en plaats 

Dinsdag 17 april 2018 om 19.30 uur

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 in Kortrijk

Inschrijving 

Inschrijven kan online vóór 10 april 2018. 
U betaalt 15 euro voor de lezing en een drankje.
Indien u de lezing wenst te combineren met het concert op 20 april 2018, kunt u genieten van een voordelig tarief en bedraagt de totaalprijs 30 euro (beperkt aantal tickets beschikbaar). 
U betaalt dit bedrag op de rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding '400/0015/44157 + naam deelnemer(s)'.

Pierre de la Rue : Requiem
CAPPELLA PRATENSIS OLV. STRATTON BULL

Organisatie : Het Festival van Vlaanderen, Kortrijk

in samenwerking met de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk

 
Vrijdag 20 april 2018

Pierre de la Rue stierf vijfhonderd jaar geleden als kanunnik aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Zijn muziek behoort tot het beste van wat de polyfonie ons te bieden heeft. Het is niet bekend voor wie de la Rue zijn Requiem schreef. Wellicht werd het in 1506 gezongen op de begrafenis van Filips I van Castilië en nog eens opgevoerd in 1519 ter nagedachtenis van Filips' vader, keizer Maximiliaan. Waar geen twijfel over bestaat is dat Cappella Pratensis in 2018 zijn Requiem zal brengen ter ere van de componist zelf. Als een van de vroegste polyfone requiems had het werk een speciale plaats in het oeuvre van De la Rue. Cappella Pratensis combineert het met Gregoriaanse gezangen, De la Rue’s motet Delicta iuventutis en Josquin Desprez’ prachtige Absolve quaesumus geschreven ter ere van nog zo’n grote polyfonist, Jacob Obrecht. Op de plek waar hij vijf eeuwen geleden actief was, komt De la Rue opnieuw tot leven door zijn glorieuze muziek.

Praktisch

Datum en plaats 

Vrijdag 20 april 2018 om 20.15 uur

Gratis inleiding om 19u30 met Christine Dysers.

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deken Zegerplein te Kortrijk

 
 
KGOKK
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

FOLLOW ME

© 2017 by Tom Nuyttens